Hurá, Farma sa vracia!

14. apríla 2019, poviembezservitky, Nezaradené

 

 

Tak Farma sa nám vracia. Vstúpila som si do svedomia a rozhodla som sa, že tentokrát si jej vysielanie nenechám v žiadnom prípade ujsť. Môj názor na tento skvost našej najsúkromnejšej, najlepšej a najsledovanejšej televízie bol doteraz dozaista skreslený a nesprávny. Veď nabúchať za 8 rokov 11 sérií nie je predsa len tak, musí to mať hlbší význam. Diváci sa celkom určite dožadovali pokračovania, bažiac po nových zápletkách a nevediac sa dočkať osobnostného obohatenia, ktoré sa celkom isto dostaví hneď po odvysielaní úvodnej časti. Vskutku mimoriadna správa, ktorá stojí minimálne za zamyslenie sa.

 

Tak sa teda zamýšľam.

Čo je cieľom Farmy?

 

Odmena pre najšikovnejšieho, najzdatnejšieho a najpracovitejšieho farmára? Tomu by som uverila, keby nebol výber súťažiacich prvoplánovo nastavený tak, aby dochádzalo ku konfliktom. Jednoducho povedané, ľudia rôznych pováh žijúci pod jednou strechou bojujú o jedlo, uznanie, pozornosť ale hlavne o peniaze. A práve finančná odmena núti týchto ľudí prejaviť aj tie najskrytejšie a najtemnejšie stránky svojich osobností. V mene peňazí sa dokážu ohovárať, robiť podrazy, jednoducho ring voľný. Kvôli čo najdlhšiemu zotrvaniu v súťaži a vidine rozprávkovej výhry sa mnohí neštítia mať pred kamerami intímnosti, ktoré publikovaním na prvých stránkach bulváru mu zvyšujú predajnosť. Nemajú tiež problém zdieľať so všetkými divákmi tie najcitlivejšie informácie zo svojho života. No áno, nie každý má postavu a náturu na ťuťu-muťu, tak to skúšajú cez citové vydieranie. Myslím, že takýto formát by sa nemal označovať ako reality show, ale ako dráma neľudských rozmerov.

V zatiaľ poslednej odvysielanej sérii došlo k radikálnym zmenám, ktoré sľubovali nové zážitky a hlavne zábavu. Vymeniť Kvetku Horváthovú za Evelyn, tak to teda je zážitok, ktorý bude asi len ťažko v blízkej dobe prekonaný. Najväčším šokom však bolo, ako v záujme zvýšenia sledovanosti pribudli na Farmu „celebrity“. S touto novinkou však zároveň prišla ďalšia, delenie na bohatých a chudobných. Čo asi viedlo autorov k tomuto kroku? Podprahovo divákovi vnútiť myšlienku, že je úplne v poriadku, že sme v tejto spoločnosti rovní a rovnejší? Nuž, aspoň mne to tak pripadá. Ostatné ani nestojí za zmienku.

Nič to však nemení na tom, že o chvíľu tu máme ďalšie dobrodružstvá, ďalšie zápletky a ďalšie neskutočne dlhé bloky reklám pomedzi ktoré budú môcť niektorí z nás sledovať novú sériu Farmy. Už teraz vidím, ako sa nedočkavé státisíce Slovákov usádzajú pred televízne obrazovky. Nevadí, že majú problém vyžiť do výplaty, alebo si nájsť lepšiu prácu. Nevadí, že vo svojich zamestnaniach musia veľa krát sklopiť hlavu a znášať nespravodlivosť, či poníženie. Podstatné je, že teraz budú sledovať životy iných a na tie svoje môžu aspoň na chvíľu zabudnúť.

 

Pridávam jedno osobné priznanie. Na začiatku článku som klamala. Nie, nepozriem si Farmu.  Na jej sledovanie nie som dosť cool, fresh, ani reality pozitívna. A tak si radšej prečítam knihu 🙂