Založ si blog

Je „súcit“ zbytočný pojem?

 

 

Skutočne už nie je dňa, kedy by som sa nedozvedela o nejakom hyenizme vykonanom na zvieratách zo strany človeka. Tieto smutné príbehy zdieľame, komentujeme, rozčuľujeme sa nad ľudskou bezcharakternosťou ale ako sa zdá, poukazovať nestačí.

Súdiac podľa množstva takýchto prípadov, musím konštatovať, že aj keď sa aktivizuje stále viac ľudí, ktorí sa snažia pomôcť, alebo prinajmenšom neodvrátia zrak a aspoň ohlásia zúbožené zvieratko, množstvo psychopatov, ktorí dokážu kruto ublížiť z roka na rok rastie.

 

Stretávam sa s rôznymi ľuďmi. S takými, ktorí obetujú bez váhania svoj čas, komfort i peniaze len aby pomohli zvieratku. S takými, ktorí neublížia, ale ani ich osud žiadneho zvieraťa nezaujíma a bohužiaľ poznám aj takých, ktorí tvrdia, že dôležitejšie je pomáhať ľuďom. Pre nich má táto argumentácia určite svoj vlastný význam. Nehnevám sa na nich, chápu a cítia len v rovine svojich obmedzených možností. Hovorí sa, že do svojho života si pritiahneme presne to, čím sami sme. Môže človek bez štipky súcitu čakať, že jeho okolie, ktoré je zväčša kópiou jeho samého mu poskytne pomocnú ruku? Môže jedine tak snívať.

 

 

Milióny eur tečú do projektov, ktoré majú pre spoločnosť pozitívny význam, ale bohužiaľ je aj veľa takých, ktoré okrem rozdeľovania spoločnosti neprinášajú nič dobrého. Nechápem, ako je možné, že sa do škôl aplikujú rôzne experimenty typu – „Ako by si sa cítil, keby si sa teraz stal dievčaťom“ alebo naopak. Toto je vážne cez čiaru. Na druhej strane by úplne stačilo jednu hodinu týždenne učiť deti od útleho detstva láske a súcitu k všetkému živému. Nebolo by rozumnejšie pýtať sa dieťaťa ako by sa cítilo keby bolo odhodené v igelitovej taške, keby bolo bité, držané na reťazi, keby bolo uviazané o strom a opustené v lese, vyhodené z auta v neznámom prostredí a podobne? V žiadnom prípade nechcem hádzať vinu a všetku zodpovednosť na školy. Učiteľov si nesmierne vážim. Deti z rodín, v ktorých sú nastavené tieto hodnoty správne takéto témy v škole nepotrebujú, ale môžu svojimi názormi a svojim príkladom pozitívne motivovať spolužiakov z rodín, kde je pojem súcit spojený so životom zvieraťa tabu. Spýtajme sa úprimne, môže matka, ktorá sa prizerá ako jej malý syn kope do mačiatka vychovať slušného a súcitného človeka? Samej sa jej zrejme nedostalo v tomto smere pozitívneho príkladu. A práve preto je neskutočne dôležité, aby túto úlohu suplovala aspoň čiastočne škola. Ja osobne som nesmierne vďačná každému pedagógovi, ktorý sa na túto ťažkú úlohu podujal.

 

 

Môžete namietať, že veci sa hýbu. Že sa prijali nejaké zákony, a že teraz sa veci určite začnú meniť. Ja nesúhlasím. Je hanba, že poslanci sa celú večnosť naťahovali o znení zákona. Politizujú, špekulujú a podsúvajú do zákonov svoje predstavy, o ktorých sa potom zase škriepia a čas beží. To, že niektoré zákony boli prijaté je dobré správa, ale stačí trestať páchateľov neľudského zaobchádzania so zvieratami? Je pravda, že na staršiu generáciu už žiadna výchova nezaberie, pretože majú prevzaté vzorce chovania zo svojho okolia a na nich skutočne môže platiť len represia. Ale čo sa týka detí a mládeže pre spoločnosť by bolo oveľa výhodnejšie venovať sa ich výchove. Na drogovú prevenciu sa predsa vždy nájdu finančné prostriedky. Nepochybujem o tom že sú to dobre investované peniaze, ale môžeme sa tešiť z mladého človeka, ktorý síce odmietol drogy, ale bez štipky súcitu vyhodí z auta psa niekde v poli? Nuž, pre mňa to nie je žiadna výhra.

 

Som presvedčená, že človek bez súcitu k inej bytosti nemôže byť dobrým človekom. Môže byť bohatým, váženým, populárnym, úspešným ale rozhodne nie dobrým. Pokiaľ chceme byť súčasťou nielen úspešnej ale aj dobrej spoločnosti, musíme sa na nej aj aktívne podieľať. Na začiatok by možno stačilo zložiť klapky z očí.

Rozprávkar Prezident

14.04.2019

Nedeľa sa mi už od útleho detstva spája s rozprávkami. S príbehmi, kde dobro zvíťazí nad zlom, kde niet miesta pre temné sily, intrigy a násilie. Pravdou je, že rozprávky už dávno nepozerám, ale čas od času si doprajem po dobrom obede nejaký fantastický príbeh, ktorý ma aspoň čiastočne do doby detstva vráti. Do čias, kedy som verila, že [...]

Hurá, Farma sa vracia!

14.04.2019

Tak Farma sa nám vracia. Vstúpila som si do svedomia a rozhodla som sa, že tentokrát si jej vysielanie nenechám v žiadnom prípade ujsť. Môj názor na tento skvost našej najsúkromnejšej, najlepšej a najsledovanejšej televízie bol doteraz dozaista skreslený a nesprávny. Veď nabúchať za 8 rokov 11 sérií nie je predsa len tak, musí to mať hlbší význam. Diváci [...]

Narcis je fajn, ale čo zajtra?

11.04.2019

Stalo sa už tradíciou, že 11.apríla sa Slovensko stáva krajinou žltých narcisov. Verejne prezentujeme našu spoluúčasť s ľuďmi chorými na onkologické ochorenia a zároveň prostredníctvom verejnej zbierky prispievame na pomoc tým, ktorí ju potrebujú. Narcis sa stal symbolom boja proti rakovine. Tohoročné motto dňa narcisov znie: Na koho myslíš, keď si [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

poviembezservitky

Nie je mi ľahostajné

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 13283x
Priemerná čítanosť článkov: 2657x

Autor blogu

Kategórie

Archív