Založ si blog

Počkáme na „DO TRETICE“ ?

 

 

V uplynulých dňoch ma nesmierne šokovala správa o 5-ročnom chlapčekovi, ktorý sa v Nových Zámkoch prechádzal po parapete okna na 4.poschodí, kým jeho opitá a sfetovaná matka spala v byte. Poviete si, že sa to stáva. Poviete si, že teraz jej ho určite odoberú, a že našťastie sa mu nič nestalo.

 

Ale omyl. Stalo sa. Pred dvomi rokmi práve tento malý lezec vypadol ako trojročný z toho istého bytu, kým jeho matka úplnou náhodou tiež spala. Chlapček mal zlomené nohy a ďalšie zranenia, z ktorých sa našťastie vyliečil. Celkom evidentne sa však nevyliečila jeho matka a svojou „starostlivosťou“ vystavuje vlastného syna smrteľnému nebezpečenstvu. 

 

 

https://www.topky.sk/cl/10/1650685/Mamicka-s-Adriankom–3–si-lahli-spat–Hroza-v-Novych-Zamkoch–chlapcek-spadol-z-balkona

 

 

Táto udalosť, ktorá našťastie tentokrát skončila happy-endom však nastavuje zrkadlo nielen štátnej správe, ale aj celej spoločnosti ako takej.

Na mieste je samozrejme otázka, či sa tento prípad spred dvoch rokov dôkladne prešetril. Či niekto nezanedbal svoje povinnosti, a či sa nedalo tomuto dobrodružstvu, ktoré mohlo skončiť fatálnymi následkami zabrániť. Keď vezmem do úvahy, aké peripetie musia podstúpiť ľudia, ktorí sa rozhodli adoptovať dieťa, tak je tento „dvojaký kilometer“ evidentný. Chcete adoptovať? Zažijete previerky, ako keby ste kandidovali na šéfa CIA. Máte adoptované dieťa už vo svojej domácnosti? Pripravte sa na prepady, razie, kontrolu hrncov, chladničky, skríň. Áno, štát sa rozhodol zveriť dieťa v jeho starostlivosti do cudzích rúk, a preto sú ľudia toto všetko ochotní tolerovať.

 

Ale..

Ale, kde sú tí zodpovední zamestnanci teraz? Lepšie povedané, kde boli pred dvomi rokmi? Samozrejme, že nešťastia sa stávajú. Pýtam sa však – monitorovali počas uplynulých dvoch rokov túto rodinu? No podľa mňa nie. Neverím, že by nezistili skutočnosti, ktoré by nevniesli minimálne podozrenie, že tu niečo nie je v neporiadku. Chcela by som vyššiu aktivitu sociálnych pracovníkov, trápne však?

Stačí si spomenúť na utýranú Lucku. Dnes mohla žiť, keby…..doplňte si sami.

Za najhorší a najsmutnejší výstup z tohto prípadu však považujem ľahostajnosť okolia. Jednoducho neverím, že nikto zo susedstva nevedel, čo sa v tom byte deje. Aspoň jeden človek musel vedieť že tam žije chlapček s matkou, ktorá patrí do liečebne. A pokiaľ sa nezaujímal sociálny odbor, tak mohli byť práve oni tými, ktorí zasiahnu a oznámia skutočnosti. Je vôbec možné, že ľudia ktorí dokážu denne pozerať správy plné vojen, vrážd a nešťastí sa súčasne stavajú úplne nevšímavo k tomu, čo majú priamo pod nosom?! Zdá sa, že áno.  Realita je toho dôkazom. A práve ľahostajnosť je tá najagresívnejšia forma rakoviny spoločnosti, ktorá nás zožerie všetkých, pokiaľ nezačneme zmenu každý od seba. Čo si tak dať sľub, že nebudeme ľahostajný k okoliu. K týraniu detí, žien, zvierat. Čo tak aspoň raz v živote niekomu pomôcť a nemyslieť na strach z reakcie agresora či okolia? Niektoré veci dokážeme zmeniť len my, ale najskôr sa musí zmeniť každý z nás.

 

Zlo a teror v spoločnosti môže poraziť len odvaha dobrých a statočných ľudí!

Rozprávkar Prezident

14.04.2019

Nedeľa sa mi už od útleho detstva spája s rozprávkami. S príbehmi, kde dobro zvíťazí nad zlom, kde niet miesta pre temné sily, intrigy a násilie. Pravdou je, že rozprávky už dávno nepozerám, ale čas od času si doprajem po dobrom obede nejaký fantastický príbeh, ktorý ma aspoň čiastočne do doby detstva vráti. Do čias, kedy som verila, že [...]

Hurá, Farma sa vracia!

14.04.2019

Tak Farma sa nám vracia. Vstúpila som si do svedomia a rozhodla som sa, že tentokrát si jej vysielanie nenechám v žiadnom prípade ujsť. Môj názor na tento skvost našej najsúkromnejšej, najlepšej a najsledovanejšej televízie bol doteraz dozaista skreslený a nesprávny. Veď nabúchať za 8 rokov 11 sérií nie je predsa len tak, musí to mať hlbší význam. Diváci [...]

Je „súcit“ zbytočný pojem?

13.04.2019

Skutočne už nie je dňa, kedy by som sa nedozvedela o nejakom hyenizme vykonanom na zvieratách zo strany človeka. Tieto smutné príbehy zdieľame, komentujeme, rozčuľujeme sa nad ľudskou bezcharakternosťou ale ako sa zdá, poukazovať nestačí. Súdiac podľa množstva takýchto prípadov, musím konštatovať, že aj keď sa aktivizuje stále viac ľudí, ktorí sa [...]

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

poviembezservitky

Nie je mi ľahostajné

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 13305x
Priemerná čítanosť článkov: 2661x

Autor blogu

Kategórie

Archív